september 8th, 2021 | Michel Franken, Director - Netherlands

Waarom zijn background screenings nou precies nodig?

Een beleid om de achtergrond van kandidaten te checken maakt in Nederland nog geen standaard onderdeel uit van het werving- en selectieproces. Toch kun je met een kleine investering voor een background screening veel dure missers voorkomen. Want wie wil nu een fraudeur in zijn organisatie binnenhalen?

In 2013 leidde het nog tot landelijke ophef. Het VARA-tv-programma RamBam toonde hoe drie journalisten met een volledig verzonnen cv werden aangenomen als natuurkundeleraar, zweminstructeur en Verzorgende IG. De cv-controle: nul. Het was bepaald niet het laatste voorbeeld waaruit blijkt dat je met een opgepoetst cv recruiters kunt ‘foppen’ en als kandidaat een baan kunt binnenslepen waar je niet gekwalificeerd voor bent.

Om meer kans te maken, probeert iedereen zijn cv natuurlijk zo mooi mogelijk te maken. Maar wanneer wordt een beetje overdrijven echt glashard liegen? In hoeverre mag je je loopbaan iets rooskleuriger voorstellen? Het gaat vaak om kleine en grote leugens. Jezelf doctorandus noemen bijvoorbeeld, terwijl de propedeuse al te moeilijk voor je was. Of hogere of zwaardere functies opgeven dan je daadwerkelijk hebt vervuld, zelfs fake werkgevers opvoeren komt voor. Ook over de reden van vertrek bij een vorige werkgever wordt de waarheid vaak geweld aangedaan. Kandidaten schrijven dan bijvoorbeeld dat ze in goede verstandhouding uit elkaar zijn gegaan, terwijl hij of zij in werkelijkheid op staande voet is ontslagen.

Aantal oorzaken

Uit  onderzoek verricht in 2019 blijkt dat 75% van alle kandidaten er geen moeite mee heeft een leugentje om bestwil aan het cv toe te voegen. Maar als het percentage van frauderende kandidaten zo hoog is, waarom screenen organisaties dan toch nog zo weinig? Zelf denk ik dat het te maken heeft met een aantal aspecten. In Nederland vinden we het nog altijd ‘not done’ om mensen te controleren. We geloven liever iemand op z’n woord.

Daarnaast was screening tot nu toe ook altijd een arbeidsintensief en tijdrovend proces. Tijd die de recruiter of HR-professional liever besteedt aan het vinden van talent. Bovendien heeft de invoering van de AVG op 25 mei 2018 screenings ook nog best tot een complex proces gemaakt. En last but not least: veel organisaties hebben in deze tijd al moeite om geschikte kandidaten te vinden. Ze willen daardoor niet nóg een extra barrière aan het selectieproces toevoegen.

Waardevolle toevoeging

Toch denk ik dat een background screening een waardevolle toevoeging is aan elk werving- en selectieproces. In Nederland kennen we immers niet voor niets ook het spreekwoord: ‘Vertrouwen is goed, controle is beter’. Bovendien hoeft een cv-check tegenwoordig lang niet meer zo’n tijdrovende en kostbare operatie te zijn als het misschien ooit was. En voor (integere) kandidaten hoeft het ook helemaal geen hindernis meer te zijn; de meeste background screenings zijn tegenwoordig eerder een kwestie van uren dan van weken. Er zijn veel – openbare – bestanden waar de belangrijkste onderdelen van een cv eenvoudig zijn na te gaan.

Of je hem of haar dan alsnog aanneemt, als blijkt dat er niet de volledige waarheid staat? Dat is natuurlijk aan jou als werkgever. Je kunt het zien als een compliment dat iemand zó graag bij jou wil werken dat hij of zij het cv er danig voor ‘opleukt’. Maar zelf zou ik in zo’n geval waarschijnlijk een andere afweging maken…

Over de auteur:

Michel Franken is als Commercieel Directeur Europa werkzaam bij Sterling en heeft 20+ jaar ervaring in de HR-technologiesector. Hij is betrokken geweest bij talloze HR-transformatietrajecten. Variërend van het implementeren of migreren van payrolloplossingen, HR systemen met ESS & MSS-functionaliteit, Talent Management Systemen, Recruitment systemen tot Global Background screening oplossingen.

Deze publicatie dient uitsluitend ter informatie en niets in deze publicatie mag worden opgevat als juridisch advies. Wij wijzen uitdrukkelijk elke garantie of verantwoordelijkheid af voor schade die voortvloeit uit deze informatie. Wij raden u aan uw juridisch adviseur te raadplegen met betrekking tot uw specifieke behoeften. Wij zijn niet verplicht om eerder geplaatst materiaal bij te werken.